14 Haziran 2009 Pazar

Futbolda Devrim!

Kulüpler Birliği zirvesinde 126 profesyonel kulüp devrim niteliğinde kararlar aldı.

Süper Lig, 1. 2. ve 3.Lig'in başkanları transfer ücreti, maç başı ve prim ücretlerinde ortak hareket edip, tavan ve taban fiyatı belirledi
Ankara'da Süper Lig, Bank Asya 1.Lig, 2.Lig ve 3.Lig kulüp başkanları, Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener ve yetkililer ile bir araya geldi. Kulüpler Birliği çatısı altında devrim niteliğinde önemli kararlar alan kulüpler, İzmirli Federasyon Başkanı Mahmut Özgener'den kulüplerin önünün açılması için de bir dizi istekte bulundular. Kulüpler Birliği toplantısında bir araya gelen 126 kulüp başkanı, futbolculara ödenecek transfer ücreti, peşinat ve maç başı ücretleri konusunda ortak kararlar aldı.
Buna göre Bank Asya'da transfer ücreti tavan fiyat 250 bin TL olurken, 2.Lig'de 100 bin, 3.Lig'de ise 50 bin TL olarak belirlendi. Bank Asya'da maçbaşı ücreti futbolculara en fazla bin, 2.Lig'de 500 ila 750 lira arasında, 3.Lig'de ise 250 ila 500 lira arasında verilecek.
Zirvede alınan ortak kararlardan biri de futbolcuların peşinat ücreti konusunda oldu. Buna göre kulüpler futbolculara anlaştıkları paranın en fazla yüzde 30'unu peşin verecek. Kulüpler Birliği toplantısında alınan kararlar, önceki gün gerçekleşen TFF Mali Genel Kurulu'nda Federasyon Başkanı Mahmut Özgener'e iletildi. Mali Genel Kurul'da, Bank Asya 1.Lig kulüp başkanları, yabancı oyuncu sınırlamasını tekrar gündeme getirilerek bu sayının 2'den 4'e çıkarılması istedi. Bu öneriyi Federasyon Başkanı Özgener, kabul etmezken federasyon ayrıca futbolcu menajerlik ücretlerinin bundan böyle kulüplerin ödememesi konusunda karar aldı. 2.Lig ve 3.Lig ekipleri de Mali Genel Kurul'da, federasyona 13 maddelik bir dilekçe sunarak yetkililerden şartların iyileştirilmesini talep etti. 2.Lig ve 3.Lig'de mücadele eden 108 takımı temsilen Ankara'da kürsüye çıkan İzmirspor Kayyum Heyeti Başkanı Cihangir Marmara, bu istekleri tek tek sıralarken Futbol Federasyonu'nun Türkiye'nin en iyi yönetilen kurumlarından biri olduğunu belirtti. BURAK HAKERLER

Mali denetim geliyor. Kulüplerin harcamaları federasyonun denetimine alınacak Gelir gider tabloları konusunda yeni kurallar konulacak Futbol Federasyonu'nun Mali Genel Kurul'un da ön plana çıkan konulardan biri de mali denetleme konusuydu. Futbol Federasyonu, kulüplerin mali bütçesini denetim altına almaya hazırlanıyor. Buna göre artık kulüpler gelir-gider tablosundaki açıkları önleyecek ve gereksiz harcamalara da set çekecek. Federasyon yetkilileri, mali denetim konusunda bir talimat hazırlayıp, uygulamayı yürürlülüğe koyacak. Öte yandan federasyon transfer döneminde futbolcuların lisans tescil bedellerinde de indirim yaptı. Buna göre, Süper Lig ekipleri lisans tescil bedeli olarak bin 100 TL yerine 100 TL, Bank Asya ekipleri 550 TL yerine 50 TL, 2.Lig ekipleri 400 TL yerine 40 TL ve 3.Lig ekipleri 75 TL yerine 5 TL ödeyecek. Bank Asya 1.Lig'de mücadele eden Altay Başkanı Niyazi Konuşmaz, mali denetim konusunun çok olumlu bir gelişme olduğunu dile getirerek, "Kulüpler Birliği ve Mali Genel Kurul'da çok önemli kararlar alındı" diye konuştu.

İŞTE KULÜPLERİN İSTEKLERİ
1. İsim hakkı konusunda 2.Lig ve 3.Lig ekiplerine daha fazla pay aktarılması.
2. Bank Asya 1.Lig'de olduğu gibi 2.Lig ve 3.Lig'e de federasyondan tarafından bir isim sponsoru bulunması.
3. 2. Lig ve 3.Lig takımlarının maçlarının TRT 3'ten naklen yayınlanmasının sağlanması ve naklen yayın gelirlerinin kulüplere dağıtılması.
4. 2. Lig ve 3. Lig ekiplerinin SSK ve Maliye borçlarının bir defaya mahsus silinmesi. Buna karşılık lisans işlemlerinde kulüpler tarafından federasyona SSK ve Maliye'den borçsuzluk belgesi verilmesi.
5. Şike ve teşvik primi konusunda Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik önerisi hazırlanması ve cezaların artırılması.
6. Belediye kanununda değişiklik yapılarak belediyelerin bütçelerinden kulüplere maddi destek aktarılması konusunda İZVAK'ın önerisinin TBMM'de oluşturulacak kamuoyu ile yasa değişikliğine gidilmesi.
7. Sana ve tesisler konusunda verilen desteğin artırılması.
8. 3.Lig'lerde sporcu yaş sınırının kaldırılması.
9. Akademik Lig'in desteklenmesi, federasyon tarafından karşılanan yol ve antrenör ücretlerinin gözden geçirilerek uygun hale getirilmesi.
10. 3.Lig'lerdeki kulüp adetinin azaltılmasına yönelik görüşün tekrar gözden geçirilmesi ve karar alınmadan federasyon yetkililerin kulüplerle toplantı yapması. 11. 2. ve 3.Lig takımlarının iddaa gelirlerinin artırılması ve gerekirse maçların hafta içine kaydırılıp maçların tamamının iddaa programına alınmasının sağlanması.
12. Mevcut sportif para cezalarının ve federasyon alacaklarının bir kereye mahsus silinmesi.
Yeni Asır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder