6 Mayıs 2009 Çarşamba

Belediye bütçelerinden kulüplere pay ayrılmasıyla ilgili yasa değişikliği TBMM gündeminde!

20 MİLYONLUK MÜJDE

Futbolda "belediyespor" dönemi bitecek. Belediyeler, profesyonel kulüplere maddi destek verecek

Oran büyükşehir belediyelerinin bütçesinden yüzde 1, ilçelerin bütçesinden de yüzde yarım olacak

Belediyelerin kendi bünyelerinde kurdukları futbol kulüplerine para aktarması dönemi sona eriyor. Belediyeler artık kendi takımlarına değil, profesyonel futbol şubesi olan tüm spor kulüplerine maddi yardım yapacak. 5216 sayılı Büyükşehir ve 5393 sayılı belediye kanunlarında yapılacak değişiklikle, Büyükşehir belediyelerinin gelirlerinin yüzde 1'i, il ve ilçe belediyelerinin gelirlerinin ise yüzde 0,5'i profesyonel futbol şubesi olan spor kulüplerine aktarılacak. 
Ak Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi tarafından hazırlanan kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçmesi durumunda, dev bütçelere sahip belediyelerden futbol kulüplerine para yağacak. Türkiye'de en büyük yatırımcı kuruluşlar arasında yer alan 16 Büyükşehir ve 65 il belediyesinin 2009 bütçeleri toplam 40 milyar TL'yi buluyor. Ankara ve İstanbul gibi profesyonel takımı olan belediyeler, bütçelerinden bu takımlara pay aktararak, diğer kulüplerle "Haksız rekabet" ediyor ve bu eleştiriliyor. Şehirlerindeki takımlara dolaylı yollardan destek veren il belediyeleri ise kanunlar karşısında zor duruma düşebiliyor. 

Anayasal zorunluluk 
Maddi sıkıntı içindeki futbol kulüplerini sevindirecek kanun teklifinin sahibi, İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi, bazı belediyelerin kurdukları takımlarla diğer kulüplere rakip olmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Yemişçi, belediye gelirlerinden aktarılacak yüzde 1 ve yüzde yarımlık payların Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanacak yönetmelikle kulüplere dağıtılmasını düşündüklerini ifade etti. "Bu uygulama hem ülke sporunu geliştirecek, hem de gençlerimizi kötü alışkanlıklardan koruyacak" diyen Yemişçi, sporun ve sporcunun desteklenmesinin Anayasal zorunluluk olduğunu hatırlattı. 

Ekonomiyi geliştirir 
Kanun teklifinin gerekçesinde sportif başarıların ülke ekonomisine yaptığı katkılara dikkat çekildi. Galatasaray'ın UEFA ve Süper Kupa'yı aldığı 2000 ve Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale çıktığı 2008 yıllarında Türkiye'ye gelen turist sayısında ve turizm gelirlerinde patlama yaşandığının vurgulandığı gerekçede, "Spor kulüplerinin kendi olanakları ile başarıya ulaşmaları tesadüfidir ve kalıcı olmaz. Kalıcı başarılar tesisleşme, kurumsallaşma ve bilimsel yöntemlerle yetenekli sporcuları buluşturma becerisi ile olur. Bunun için de spor kulüplerinin sürekli ve kalıcı gelirlere sahip olması gereklidir" denildi. 
Bu durum müjde mi değil mi daha sonra anlayacağız.  Bu durum gerçekleşirse takım olarak nasıl bir strateji izlenecek takımın ismi ne olacak? Bence takımın ismi Nazillispor olmalı neden Yeni kelimesini veya başka bir kelimeyi ön isimi olarak kullanmak zorundayız . Her şeyde bir zaman aşımı var. Nazillispor'un da cezası bitsin artık. Bu konuda TFF'na görüş ve önerilerimizi takım yönetimi olarak iletmeliyiz.  Takımımızın ismi bu kanun çıkarsa Nazillispor olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder